U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Henk Van Didden

Industriestraat 10 H Sittard

0638202048 

 

Informatie over Ethanol in brandstof

Benzine en Ethanol

Als u benzine gebruikt voor uw moderne auto, oldtimer, boot, motor, quad, grasmaaier, grastrimmer, frees, kettingzaag, generator, pomp of welk ander soort apparatuur met een benzinemotor dan ook, moet u dit weten over ethanol in uw brandstof.

Wat is Ethanol?

Ethanol, ook wel genaamd ethyl-alcohol, pure alcohol, of graanalcohol, is een vluchtige, brandbare, kleurloze vloeistof. Ethanol is het best bekend als het type alcohol zoals gebruikt in alcoholische dranken, thermometers, als oplosmiddel en als alcohol brandstof.

Waar komt het vandaan?

Ethanol is een duurzaam en in eigen land geproduceerd produkt uit hernieuwbare bronnen zoals maïs, granen, aardappelen en algen.

Waarom wordt ethanol toegevoegd aan benzine?

Ethanol is goed voor de agrarische economie en helpt ons bij onze onafhankelijkheid van buitenlandse aardolieproducten. Op de "groene" kant is het gericht op verbetering van de luchtkwaliteit en het terugdringen van luchtvervuiling door brandstof-uitstoot.

Welk deel van de brandstof is Ethanol?

Toegestane ethanol in benzine was 5% nu per 01-10-2019 10% 

Hoewel dit goed is voor de binnenlandse boer en het milieu, kan Ethanol ernstige problemen veroorzaken voor uw motor en het brandstofsysteem. Over het algemeen zijn voertuigen gebouwd na 1996 ontworpen met biobrandstoffen in het achterhoofd, maar oudere auto's en motoren met carburateurs zullen extra hulp nodig hebben.

Welke problemen doen zich voor?

1)  Water-ophoping in de brandstoftank - ethanol absorbeert water uit de lucht. Het water condenseert in de tank en de ethanol ondersteunt niet meer de benzine. Dit is slecht nieuws, want het verlaagt het octaangetal van de benzine, waardoor je een laag octaan-brandstof bovenin de tank krijgt en een water-ethanol-mengsel op de bodem van de tank. Als dit wordt meegezogen in de verbrandingskamer, ontstaat  een slechte start en zeer ruw lopen van de motor.Dit kan ook schade veroorzaken aan de motor.

2)  Vervuiling van brandstofsysteem - Ethanol vormt zodra het zich mengt met water gum in het brandstof-systeem. Dat proces gaat veel sneller dan bij brandstof zonder Ethanol. Deze gumlaag vormt zich in brandstofsysteem-componenten, waaronder filters, carburateurs, injectoren, gaskleppen en vormt een vernislaag en koolstof-afzettingen in de inlaat, op de kleppen en in de verbrandingskamer.

3)  hoger brandstofverbruik, verminderde prestaties en minder acceleratie. Ethanol bevat minder chemische energie dan benzine, en dit betekent dat er minder kilometers per liter brandstof gemaakt kunnen worden. 3-5% daling van het aantal de kilometers kan verwacht worden.

4)  Corrosie van de inwendige onderdelen van de motor - Water in de brandstof kan leiden tot brandstofsysteem-corrosie en ernstige oxidatie.

5)  Vervuiling van het brandstofsysteem - water, opgelost rubber, plastic, glasvezel en roest kan worden aangezogen met verstoppingen als gevolg.

6)  Het zou het ontstaan veroorzaken van microbiële groei in de brandstof . Ethanol is organisch en hygroscopisch en kan de groei van schimmels veroorzaken.

7)  korte houdbaarheid – Ethanol is slechts  90 dagen (3 maanden) houdbaar.

8)  Ethanol tast kunststof en rubber aan - Ethanol is een sterk, agressief oplosmiddel en zal leiden tot problemen met rubberen slangen, o-ringen, afdichtingen en pakkingen. Deze problemen zijn het meest ernstig tijdens langdurige opslag. Slangen kunnen oplossen, o-ringen worden week en breken, en de onderdelen in het brandstofsysteem die gemaakt zijn van bepaalde soorten kunststoffen kunnen ofwel week worden, danwel hard en bros worden om uiteindelijk te breken. Brandstofsysteemcomponenten gemaakt van messing, koper en aluminium kunnen oxideren. De opgeloste plastics en harsen kunnen resulteren in verstopte brandstoffilters of een kleverige aanslag vormen. 

9)  Fiberglas of Glasvezel wordt opgelost - fietsen en boten met glasvezel brandstoftanks kunnen structurele problemen krijgen aangezien de ethanol bepaalde ingrediënten oplost. Ook dit materiaal, opgelost uit de tank, komt in het brandstofsysteem en kan schade veroorzaken aan de carburateurs, brandstof injectoren en kan uiteindelijk in de verbrandingskamers komen.

Tanken van E10 is niet aantebevelen voor scooters en tuinmachines als de mogelijkheid bestaat euro 98  te tanken of Aspen 2 takt of 4 takt voor tuinmachines.